اطلاع رسانی
بِسم الله وّ بِالله ولاحَوْلَ وَلاقُوَّهَ اِلاّ بِاللهِ اّلعّلىِ العّظیم تَوَکَّلْتُ عَلَی الْحَیِّ الَّذی لایَمُوتُ وَ اَلْحَمْدُللِهِ الَّذی لَمْ یَتَّخِذْ صاحِبَهً وَلا وَلَداً وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ شَریکٌ فِی الْمُلْکِ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ وَلِیٌّ مِنَ الذُّلِّ وَ کَبِّرْهُ تَکْبیراً.

اعمال و مناسبت های ماه جمادی الاول

حوادث زیادی در این ماه روی داده است که مهمترین آن‌ها جنگ جمل بود که در سال ۳۶ قمری بین حضرت امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام و عایشه و طلحه و زبیر رخ داد که در نهایت به شکست سپاه جمل منتهی گشت. حادثه عظیم دیگر شهادت بانوی اسلام حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها است که بنا بر روایتی در سال ۱۱ قمری روی داد. از دیگر رویدادهای این ماه می‌‌توان به سوزاندن محمد بن ابی‌بکر، استاندار علوی مصر توسط دژخیمان معاویه اشاره کرد که در سال ۳۸ قمری اتفاق افتاد.
روز اول:
در این روز بخواند دعایى را که سید بن طاووس در اقبال ذکر کرده: اللهم انت الله… (اقبال، صفحه ۶۱۸)
روز دهم:
در این روز در سال ۳۶ (سى و شش) جنگ جمل واقع شد و زید بن صوحان و برادرش شهید شدند و طلحه را مروان و زبیر را ابن جرموز به قتل رسانید.
روز سیزدهم:

اول ایام فاطمیه است.

روز چهاردهم:

علامه مجلسى رحمه الله در زادالمعاد فرموده: که کلینى به سند صحیح از حضرت امام صادق علیه‌السلام روایت کرده است که: حضرت فاطمه صلوات الله علیها هفتاد و پنج روز بعد از حضرت رسالت صلى الله علیه و آله زنده بود، پس بنابر مشهور که وفات حضرت رسول صلى الله علیه و آله در بیست و هشتم ماه صفر بوده، وفات حضرت فاطمه علیهاالسلام باید در سیزدهم یا در چهاردهم یا پانزدهم ماه جمادى الاولى باشد. پس زیارت آن حضرت در این ایام مناسب است خصوصا در چهاردهم که ظاهرتر است و احقر وفات آن بانو را در سوم جمادى الاخر ذکر مى‌نمایم، انشاءالله.

روز پانزدهم:

در این روز در سال ۳۶ (سى و ششم) فتح بصره شد و نزول نصر، شد براى امیرالمومنین علیه‌السلام در جنگ جمل و در همین روز بعینه ولادت با سعادت حضرت على بن الحسین علیه‌السلام واقع شده، والده ماجده آن حضرت معظمه، شهربانو بود. او دختر یزدگرد پادشاه عجم است که در ایام ولادت آن حضرت از دنیا رحلت کرد و حضرت على بن الحسین علیه‌السلام را ابن الخیرتین مى‌گفتند به سبب حدیثى که از رسول خدا صلى الله علیه و آله مروى است که فرموده است: ان لله فى عباده خیرتین فخیرته من العرب قریش و من العجم فارس.

 

در کتاب اقبال الاعمال، سید بن طاووس برای آغاز ماه جمادی الاول دعایی آورده شده است که گوشه ای از آن را می‎آوریم:

اللهمَّ اَنتَ اللهُ وَ اَنتَ الرَّحمانُ الرَّحیمُ، وَ انتَ المَلِکُ القُدوُسُ، وَ انتَ (اللهُ) السَّلامُ المُومنُ، وَ انتَ المُهَیمِنُ، و انتَ العَزیزُ و انتَ الجَبّارُ، و انتَ المُتَکَبِّر، و انتَ الخالِقُ، و انتَ البارِیءُ، و انتَ المُصَوِّرُ، و انتَ العَزیزُ الحَکیمُ، و انتَ الاَولُ و الآخِرُ، و الظّاهِرُ و الباطِنُ، لَکَ الاَسماءُ الحُسنی. اَسالُکَ یا رَبِّ بِحَقِّ هذِهِ الاَسماء، و بِحَقِّ اَسمائِکَ کُلِّها، اَن تُصَلّیَ عَلی مُحمدٍ و عَلی آلِ مُحمد، و آتِنا اللهُمََّ فِی الدُّنیا حَسَنَهً، وَ فِی الآخِرَهِ حَسَنَهً، وَاختِم لَنا بِالسَّعادَهِ و الشَّهادَهِ فِی سَبِیلِکَ، و عَرِّفنا بَرَکَهَ شَهرِنا هذا و یُمنَهُ، وَارزُقنا خَیرَهُ، وَاصرِف عَنّا شَرَّهُ، وَ اجعَلنا فِیهِ مِنَ الفائِزِینَ، و قِنا بِرَحمَتِکَ عَذابَ النّار، یا اَرحَمَ الرّاحِمین، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیءٍ قَدیر. …

برای قرائت کامل این دعا به کتاب اقبال الاعمال رجوع کنید.

همچنین ببینید

اعمال و مناسبت های ماه ذی الحجه

اعمال و مناسبت های ماه ذی الحجه

مناسبت ها ۱ ذی‌ حجه:  ازدواج حضرت علی و حضرت فاطمه علیهما‌السّلام یا ۶ ذی‌حجّه …